TIPS ALS JE INEENS MET ROUW TE MAKEN KRIJGT #1

Intens verdriet, het voelt allemaal zo ontzettend donker in je leven. Je partner is (plotseling) overleden blijft er één vraag hangen: “Hoe moet ik nu verder?” Die periode staat op mijn netvlies gebrand. Ineens sta je er alleen voor en moet je ook voor je kinderen zorgen. Hoe dan? Door die hele periode heen heb ik veel geleerd en dat wil ik graag met je delen:

# Blijf je zelf en ga niet de rol van je overleden partner overnemen. Als de vader in het gezin altijd met de kinderen op de rug op handen en knieën door de kamer ging, hoef jij dat niet over te nemen. Het kind voelt dat dat onecht is, dus wees daarin altijd jezelf. Er zijn genoeg taken die je tegen wil en dank over moet nemen. 

# Het kan zijn dat sommige kinderen heel heftig kunnen reageren, elk kind doet dat op zijn of haar eigen manier. Wijs ze niet af en geef ze juist de veiligheid: de emoties mogen er zijn. Mijn jongste twee kinderen kwamen vaak halverwege de nacht bij mij in bed kruipen. Die veiligheid hadden ze even nodig en het is zeker niet erg dat voor een tijdje toe te laten. 

# Wees je bewust dat de belevingswereld van het kind is heel anders dan van een volwassene.

# Geef jezelf de tijd en ruimte om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Wees daarin niet te streng voor jezelf. Rouwen is een lang proces en het is hard werken, maar doe dat op jouw eigen tempo.

# Probeer in het rouwproces ook dingen te ondernemen samen met je kinderen. Zoals kleding of andere eigendommen opruimen. 

# Gun jezelf ook rustmomenten: neemt tijd voor jezelf. Zet in je agenda dat je een afspraak hebt met jezelf, want als je dat niet doet dan komt er nooit wat van. Er zijn altijd belangrijke prioriteiten of de kinderen vragen weer wat van je. Het is goed hen dat te geven, maar daarin hoef jij jezelf niet weg te cijferen. 

# Er bestaat niet zoiets als een stappenplan voor rouwverwerking: je vlieg met alle gevoelens alle kanten op. Geef je boosheid en teleurstelling aan God. Zoek in je verdriet de veiligheid op bij God. Wees eerlijk tegen Hem, Hij kan er tegen. 

Mijn tips zijn nog lang niet op, dus er volgen meerdere delen. Dus houdt vooral mijn Facebook en website in de gaten. Deel voor ook je eigen ervaring en tips hieronder, zo zijn we niet alleen.